14 miljoen opgehaald in 48 uur

De wereld stond versteld van de snelheid waarmee donaties los kwamen na de vreselijke brand in de Notre Dame. iRaiser, een van de maatschappelijk partners van Nederland Filantropieland liet zien waartoe zij in staat waren.

iRaiser, Europees marktleider op het gebied van online fondsenwerving, weet te melden dat donaties die gedaan zijn aan drie van de vier stichtingen betrokken bij de heropbouw van de Notre Dame een bedrag hebben bereikt van meer dan 14 miljoen euro in 48 uur, waarbij de teller nu op ruim 20 miljoen euro staat, gedoneerd door 150.000 mensen van over de hele wereld.

iRaiser, opgericht in Frankrijk in 2012, werkt met het Centre des Monuments Nationaux, Fondation du Patrimoine en Fondation De France samen en wil mensen op het hart drukken om als het mogelijk is, om rechtstreeks te doneren aan deze stichtingen en de Fondation Notre Dame.

Het gemiddelde donatiebedrag ligt rond de 100 euro, donaties komen vanuit heel Europa, de Verenigde Staten (VS) en verder. Grote donaties worden ook door particulieren gedaan, een zelfs ter grootte van 50.000 euro, afkomstig van een persoon in de VS.

Donaties die aan deze organisaties gedaan worden, zullen volledig ten goede komen aan de restauratie werkzaamheden, zonder dat er een tip of percentage wordt ingehouden. Omdat dit de officiële fondsenwervende websites zijn, is er geen kans op fraude of mogelijke administratieve problemen bij het overdragen van gelden zodat het geld ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor het herbouwen van de Notre Dame.

Het team van iRaiser heeft de donatiepagina’s voor Centre des Monuments, Nationaux, Fondation du Patrimoine en de Fondation De France in een uur gemaakt en heeft  pieken van wel 15.000 donaties die tegelijkertijd werden gedaan gemeld.

Antoine Martel, CEO van iRaiser Group, zei: “We waren allemaal diep geschokt door het vuur maar het is hartverwarmend om te zien hoe mensen bij elkaar zijn gekomen en zeer vrijgevig zijn om te helpen met het herbouwen van de Notre Dame. Donaties zijn vanuit heel Europa binnen komen stromen, echter we zijn ons ervan bewust dat veel goedbedoelende mensen hun eigen donatiepagina hebben opgezet. Ik zou mensen willen vragen om indien mogelijk donaties te laten verlopen via een van de vier organisaties die direct gelinkt zijn aan de Notre Dame. Zo zijn ze verzekerd dat het geld op de juiste plek terecht komt.”.

De donatiepagina’s zijn:

https://gouvernement.fr/rebatirnotredame

https://don.rebatirnotredamedeparis.fr/

https://dons.fondationdefrance.org/reconstruisons-notre-dame/

Rechtstreeks doneren aan Centre des Monuments Nationaux, Fondation Notre Dame, Fondation du Patrimoine en Fondation de France zal ervoor zorgen dat de volledige donatie naar Notre Dame gaat en verkleint het risico op misbruik.


Geplaatst/gewijzigd op 23 april 2019