Impact coronacrisis voor goede doelen

De Coronacrisis raakt de hele samenleving en dus ook goede doelen. Goede doelen nemen hun verantwoordelijkheid en hebben de donateurswerving aan de deur en ook de collecte opgeschort. Ook zijn diverse fondsenwervende acties en evenementen waarbij persoonlijk contact een rol speelt uitgesteld of afgelast. Goede doelen doen dit omdat dit volgt uit de  richtlijnen van de overheid en zij dit niet langer gepast en verantwoord vinden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de inkomsten van goede doelen. Hoe diep die gevolgen vervolgens ingrijpen op het werk van goede doelen is nog niet helemaal te zeggen. Dit zal in de komende tijd pas duidelijk worden.

Tegelijkertijd zien wij ook dat goede doelen erg creatief zijn in het vinden van andere nieuwe manieren om in contact te blijven met hun donateurs en de samenleving. De wil en bereidheid om de samenleving te helpen om door deze crisis heen te komen is groot. Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor kwetsbare mensen die in quarantaine of huisisolatie zitten en een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Zo kan men bij natuurmonumenten virtueel wandelen door Nederlands mooiste natuurgebieden, kunnen kinderen videobellen met de clowns van de Cliniclowns en heeft MIND een virtuele huiskamer ingericht waar via een livestream vragen van mensen beantwoord kunnen worden door experts en gesprekken gevoerd kunnen worden.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. De bereidheid in Nederland om iets te doen voor elkaar is groot. Goede doelen zien het als hun taak om hier ook in tijden van crisis aan bij te dragen.


Geplaatst/gewijzigd op 25 maart 2020