Organisatie en Strategie

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen, handige tips en downloads over het onderwerp Organisatie en Strategie. Gebruik de zoekfunctie bovenaan om snel jouw antwoord te vinden! Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan eens een kijkje op het forum en stel daar eventueel jouw vraag.


Veelgestelde vragen

Filantropie in Nederland heeft betrekking op alle vrijwillige private bijdragen die ten goede komen aan het algemeen nut. Deze vrijwillige bijdragen kunnen door iedereen worden gedaan: mensen, bedrijven, goededoelenorganisaties, maar ook religieuze instellingen. Vrijwillige bijdragen ter bevordering van het algemeen nut kunnen de vorm aannemen van geld en goederen (donaties), maar ook van tijd en expertise (vrijwilligerswerk). De bijdrage is altijd vrijwillig.

Zorg dat je iets nieuwswaardigs te melden hebt. Maar wat is nieuws? Een basisregel die geleerd wordt op scholen voor journalistiek is dit: nieuws is datgene wat relevant is voor grote groepen in de maatschappij. Of wat relevant kan worden voor grote groepen in Nederland.

Heb jij iets te melden wat onder die categorie valt? Wees eerlijk tegen jezelf. Als je bij KWF of de Hartstichting werkt hebben sommige dingen die je wilt doorgeven inderdaad dat gewicht. Want ze gaan velen aan. Maar als je je daarentegen, om bij ziekten te blijven, met een aandoening bezighoudt die nauwelijks iemand kent, dan wordt het anders.

Een regeltje is dit: zou mijn buurman die niets met goede doelen of bijvoorbeeld die ene specifieke ziekte heeft, dit ook interessant vinden? Als het antwoord ,nee’ is, stuur dan je persbericht naar vakmedia en gespecialiseerde websites – en niet naar landelijke publieksmedia. Verkwiste energie en potentieel verspild krediet onder journalisten.

Het aanvragen van een erkenning gaat via het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving). Alle organisaties, van welke aard en omvang dan ook, kunnen een erkenning aanvragen. Met een erkenning laten goede doelen zien dat zij hun zaken op orde hebben. Afhankelijk van de totale baten en de baten fondsenwerving van de organisatie valt deze in een bepaalde categorie (A t/m D). De normen waar aan voldaan moet worden variëren per categorie. Ook de kosten van erkenning variëren met de omvang van de organisatie. Volg voor meer informatie de bijgevoegde link.

Voor organisaties die lid zijn van Nederland Filantropieland is het vanaf 1 januari 2019 verplicht om een erkenning te hebben.

In Nederland staat het iedereen vrij om fondsen te werven. Doorgaans wordt daarvoor een stichting opgericht. Een stichting heeft geen winstoogmerk: het geld wordt besteed aan het doel waarvoor de stichting is opgericht. Een vereniging oprichten kan ook. Een vereniging heeft leden, die allemaal een stem hebben, een stichting heeft geen leden. Zowel een stichting als een vereniging kan donateurs hebben. Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u informatie vinden over de rechtsvormen stichting en vereniging.

Als u in de openbare ruimte wilt gaan fondsen werven (bijvoorbeeld met een collecte), dan moet u meestal een vergunning aanvragen bij de gemeente. Daarvoor is het wel nodig dat er een rechtspersoon is, dus een stichting of vereniging.

Kijk voor meer informatie ook bij: Ik wil een goed doel beginnen … hoe doe ik dat?

In 2018 alles weten over filantropie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief