Organisaties

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen, handige tips en downloads over het onderwerp Organisaties. Gebruik de zoekfunctie bovenaan om snel jouw antwoord te vinden! Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan eens een kijkje op het forum en stel daar eventueel jouw vraag.


Veelgestelde vragen

De Dikke Blauwe is een onafhankelijke, journalistieke website met nieuws en opinie over filantropie onder hoofdredactie van Charles Groenjuijsen en Edwin Venema. Naast het wekelijkse De Dikke Bauwe Journaal, verschijnt ook jaarlijks De Dikke Blauwe Gids. Dit is een gedrukte jaargids (600 pagina’s) die o.a. bevat: (Filantropische) De Dikke Blauwe Paspoorten van zowel personen (bestuurders, dienstverleners) als van charitatieve en dienstverlenende organisaties, een filantropisch jaaroverzicht, de Top 100 van invloedrijkste personen in de Nederlandse filantropie, contact- en prestatiegegevens van charitatieve instellingen, artikelen van gerennomeerde gastauteurs, informatie schenken en nalaten voor major donors en hun adviseurs, een uitgebreid en gereviewed bronnenoverzicht en nog veel meer.

De Dikke Blauwe is een activiteit van Lenthe, een social enterprise die al meer dan twintig jaar actief is als uitgever van media in het domein ‘filantropie’ en ‘maatschappelijk ondernemen’. Lenthe is eigendom van het ondernemersechtpaar Akkermans-Mulder. Als social enterprise heeft Lenthe geen primaire commerciële, maar wel een maatschappelijke doelstelling (zie hieronder: ‘Wat is de missie van De Dikke Blauwe?’). De inkomsten die Lenthe genereert met de verkoop van boeken, met partnerships en vrijwillige bijdragen van stichtingen (zoals Lenthe Foundation) en private donoren, worden aangewend ter dekking van de exploitatiekosten, waaronder de kosten voor de journalisten en redacteuren die website, DDB Journaal en jaargids produceren. Lenthe staat ingeschreven bij KvK van Amsterdam onder nummer 34249929.

De Dikke Blauwe Journaal is het digitale opiniemagazine dat elke donderdag om 07.30 uur in de mailbox komt van (intussen) meer dan 5.000 toegewijde donoren, bestuurders/toezichthouders in de filantropie en van politici en beleidsmakers. Het DDB Journaal staat onder hoofdredactie van de journalisten Charles Groenhuijsen en Edwin Venema, die worden bijgestaan door drie excellente vakhoofdredacteuren.

De Dikke Blauwe Journaal is een volwaardig magazine dat nieuws, achtergrond en (veel) opiniëring biedt. De hoofdredactie staat bekend om haar kritische en scherpe commentaren op de jaarlijkse stroom van 6 miljard euro aan geefgeld. En sinds de lancering van de nieuwe website en het DDB Journaal dragen ook de komisch-kritische illustraties nadrukkelijk bij aan de status van ‘opinion leader’.

Hoofdredacteuren Edwin Venema en Charles Groenhuijsen brengen samen bijna een heel mensenleven aan journalistieke ervaring mee, maar worden vakinhoudelijk extra ondersteund door de specialisten mr. dr. Ineke Koele (Tax & Legal), Roderik Bolle (Governance & Finance) en Peter Scholten MBA (Social Impact). Samen vormen zij een ijzersterk redactioneel team, dat ook nog eens gebruikmaakt van de aanvullende kennis van een aantal DDB Experts, onder wie: Henk van Stokkom (Ontwikkeling & Veran dering) en Harmen van Doorn (Innovatie). Redacteuren Kirsten Karmiggelt (tevens eindredactie) en Tessel Renzenbrink completeren DDB’s contentteam.

Door een financiële bijdrage van Lenthe Foundation is het wekelijkse DDB Journaal vanaf nu voor iedereen geheel kosteloos. Direct het wekelijkse opinieblad gratis in je mailbox ontvangen: klik hier.

schermafbeelding-2016-11-23-om-23-11-49

De FIN is dé belangenvereniging van vermogensfondsen in Nederland. Meer dan 330 vermogensfondsen zijn lid van de FIN. Deze fondsen steunen goede doelen op uiteenlopende gebieden als maatschappelijk welzijn, natuur, internationale samenwerking, gezondheid en cultuur.

De kerntaken van de FIN zijn:

Belangenbehartiging van haar leden bij overheid en politiek;
Stimulering van kennisdeling en professionalisering;
Bevorderen van een beleid van maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie;
Bevorderen van de maatschappelijke rol en betekenis van de filantropie.

Daarnaast adviseert de FIN diegenen die overwegen een vermogensfonds op te richten.

Het aanvragen van een erkenning gaat via het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving). Alle organisaties, van welke aard en omvang dan ook, kunnen een erkenning aanvragen. Met een erkenning laten goede doelen zien dat zij hun zaken op orde hebben. Afhankelijk van de totale baten en de baten fondsenwerving van de organisatie valt deze in een bepaalde categorie (A t/m D). De normen waar aan voldaan moet worden variëren per categorie. Ook de kosten van erkenning variëren met de omvang van de organisatie. Volg voor meer informatie de bijgevoegde link.

Voor organisaties die lid zijn van Nederland Filantropieland is het vanaf 1 januari 2019 verplicht om een erkenning te hebben.

Naast het aanbod van erkende en reguliere opleiders als de VU, Erasmus en Windesheim is er een groot en gevarieerd aanbod van particuliere opleiders en aanbieders van trainingen en workshops. Een aantal daarvan vind je hieronder bij informatie.

In 2018 alles weten over filantropie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief