Rechtsvorm

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen, handige tips en downloads over het onderwerp Rechtsvorm. Gebruik de zoekfunctie bovenaan om snel jouw antwoord te vinden! Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan eens een kijkje op het forum en stel daar eventueel jouw vraag.


Veelgestelde vragen

In Nederland staat het iedereen vrij om fondsen te werven. Doorgaans wordt daarvoor een stichting opgericht. Een stichting heeft geen winstoogmerk: het geld wordt besteed aan het doel waarvoor de stichting is opgericht. Een vereniging oprichten kan ook. Een vereniging heeft leden, die allemaal een stem hebben, een stichting heeft geen leden. Zowel een stichting als een vereniging kan donateurs hebben. Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u informatie vinden over de rechtsvormen stichting en vereniging.

Als u in de openbare ruimte wilt gaan fondsen werven (bijvoorbeeld met een collecte), dan moet u meestal een vergunning aanvragen bij de gemeente. Daarvoor is het wel nodig dat er een rechtspersoon is, dus een stichting of vereniging.

Kijk voor meer informatie ook bij: Ik wil een goed doel beginnen … hoe doe ik dat?

In 2018 alles weten over filantropie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief