Strengere wetgeving rondom privacy en gegevensbescherming: ook in Nederland!

Het donateursvertrouwen is in Engeland flink gedaald. Afgelopen december kregen twee vooraanstaande goede doelen hoge boetes van de Information Commissioner’s Office (ICO). De Engelse overheid grijpt in, nadat blijkt dat veel goede doelen illegale methoden gebruiken om aan persoonsgegevens van potentiële donateurs te komen. Met de komst van de nieuwe Europese privacyverordening zal vanaf 25 mei 2018 ook in Nederland strengere wetgeving gelden omtrent privacy en gegevensbescherming. Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie? Dat zoeken we in de komende maanden samen met jou uit!

Afgelopen december zagen we hoe de Engelse overheid ingreep in de goededoelensector. The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) en de British Heart Foundation (BHF) kregen van de ICO een boete van 31.500 en 22.681 dollar, vanwege hun fondsenwervende activiteiten. Activiteiten die, zo blijkt uit onderzoek, door heel veel goede doelen worden gebruikt. Ook in Nederland!

Het onderzoek was onderdeel van een reeks onderzoeken naar de fondsenwervende activiteiten van goede doelen in Engeland. Dit werd gestart nadat in de media werd bericht dat donateurs een grote druk voelen om te doneren.

“De wet bestaat om de rechten van mensen te beschermen en geldt altijd, hoe altruïstisch de motieven van een organisatie ook zijn”, vertelt woordvoerster Elizabeth Denham. Volgens Denham hebben RSPCA en BHF de wet overtreden met hun fondsenwervende methoden. Zo maakten zij onder andere gebruik van ‘wealth screening’. Daarvoor schakelden zij vermogensbeheerders in om de financiële status van donateurs te analyseren, zodat ze goed konden inschatten hoeveel extra geld ze aan hen konden vragen. Ook maakten RSPCA en BHF gebruik van ‘data- & telematching’. Wanneer donateurs ervoor kozen bepaalde informatie niet te delen, huurden de organisaties bedrijven in om deze informatie alsnog te achterhalen. Daarnaast maakten de twee goede doelen gebruik van ‘data sharing’. Beide organisaties waren onderdeel van Reciprocate: een systeem waar ze data konden delen en uitwisselen met andere organisaties, om zo details te krijgen over potentiële donateurs.

Dit alles zorgt voor onrust in de Britse filantropische sector. Ook in het buitenland wordt meegekeken. De mentaliteit van de Engelse overheid wordt namelijk met de komst van de nieuwe Europese privacyverordening overgenomen. Hierdoor zal ook in Nederland vanaf 25 mei 2018 strengere wetgeving gelden omtrent privacy en gegevensbescherming. Daarmee kondigt Europa een nieuw tijdperk aan waarin privacy en gegevensbescherming zwaarder gaan wegen en het toezicht hierop strenger wordt.

Huh? Nieuwe Europese privacyverordening? Ja! Vanaf 25 mei 2018 moet iedere organisatie in Nederland, zowel publiek als privaat, aan deze verordening voldoen. Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie? Dat zoeken wij in de komende maanden samen met jou uit. Uit vooronderzoek blijkt dat bij veel organisaties de komst van deze verordening nauwelijks bekend is, terwijl de impact groot is. Zorg er dus voor dat dit onderwerp op de juiste plek in jouw organisatie komt! Binnenkort ontvang je van ons een enquête, zodat wij jou passend advies kunnen geven tijdens de voorlichtingsbijeenkomst die wij in mei zullen organiseren voor onze leden. Houd je mailbox dus goed in de gaten!


Geplaatst/gewijzigd op 3 april 2017