27 jan 10.00 - 11.00 uur Blijf op de hoogte Overzicht

Nederland op weg naar een Rookvrije Generatie

Op 27 januari verzorgt Dewi Segaar, coördinator/directeur van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, samen met Bart de Wolf, Strategie, beleid en relatiemanagement KWF Kankerbestrijding, een webinar. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

We kennen allemaal de blauwe bordjes met een wit vinkje en de tekst ROOKVRIJ. We zien ze steeds vaker. Bijvoorbeeld bij schoolpleinen, speeltuinen, ziekenhuizen en sportverenigingen. De afgelopen jaren zijn er ook andere grote stappen gezet richting een rookvrij Nederland: sigaretten zitten in neutrale groenbruine verpakkingen, roken op stations is verboden en Lidl is de eerste supermarkt die geen sigaretten meer verkoopt. Kortom: Nederland wordt steeds meer rookvrij.

De eerste zaadjes voor deze beweging zijn geplant in 2014, toen onder leiding van de drie gezondheidsfondsen met een groep stakeholders een gezamenlijke strategie richting een Rookvrij Nederland werd vastgesteld: de routekaart op weg naar een Rookvrije Generatie.

Onder de overkoepelende paraplu ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ worden de krachten gebundeld. De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie wordt inmiddels gevormd door een grote coalitie van partijen die samenwerken: overheden, bedrijven, scholen, zorgsector, (sport)verenigingen, particulieren en De Rookvrije Generatie is als doelstelling opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. De sprekers leggen uit welke sporen er zijn bewandeld om dat te bereiken en wat de succesfactoren zijn van samenwerken.


Het webinar wordt gemodereerd door Baukje Stam. Baukje is strategisch adviseur op het gebied van impactmarketing: het verbinden van de markt aan de missie om zo samen meer impact te maken. Baukje is één van de initiators van het webinarprogramma en maakt tegenwoordig deel uit van de Webinar-redactie en Programmaraad van Goede Doelen Nederland.


[ssba]